Vår trädgård är indelad i olika rum: entrén, körsbärslunden, köksträdgården, rosengården, växthus, stora perennrabatten, magnoliagången, inglasade uterummet, terrassen, parken med damm och japanska gången.

Inspiration har jag fått från böcker. TV-program och många trädgårdsbesök. Mina förebilder är Piet Oudolf, Tasha Tudor, Ulla Molin och min morfar som hade en underbar trädgård. Trädgårdens nuvarande form kom till på nittiotalet.

Trädgårdsskiss.jpg

Entrén

På garageuppfartens vänstra sida finns en trekantig rabatt med rhododendron, bergenia, mahonia samt en stor formklippt tuja. Där finns också ett tulpanträd och ett litet stenparti. Till höger ett antal krukor och ett gullregn närmast stenmuren.

Körsbärslunden

Ingången är en portal av ett före detta äppelträd med vårblommande kematis. Lunden består av fem små körsbärsträd, en syren, en fläder, vildvin, klematis och två olika olvon. På våren när träden blommar blommar också gullvivor, blåsippor, förgätmigej, snödroppar, vildtulpaner, vildnarcisser och alpklematis. Där finns också en springbrunn. Vi går vidare förbi klematishuset och lilla terrassen med stenparti, klätterrosen New Dawn och en amerikansk rönn.

Köksträdgården

Närmast stenmuren växer blåbär, rabarber, krusbär, röda och svarta vinbär, hallon och björnbär. I kryddlandet odlar vi salvia, kungsmynta,  rosmarin, timjan, malört, lavendel, libbsticka, ringblomma, gräslök, dill, persilja, luftlök, krasse, spansk körvel, kryddtagetes och smulon. Vi odlar också potatis, lök, rödbetor, mangold, squasch, prydnadspumpa, sallad, tomater och sockerärtor .

Rosengården

På vänster sida klättrar rosen Coral Dawn. I portalen växer Gerbe Rose tillsammans med klematisen Huldine. Andra rosor i rosengården är t. ex. klätterrosorna Sympathie (röd), Flammentanz (röd), Heidelberg (röd), Santana (röd), Calypso (rödvit) och New Dawn (rosa). Marktäckarna Sommerwind (rosa), Bonica (laxrosa) och Rosa Mundi (polkagrisrosen). Buskrosorna Mosart (rödvit),mme Boll (rosa) och Louise Odier (rosa) mm.  Där finns också vårkrage, riddarsporrar, nävor, daggkåpa, lavendel, salvia, kantnepeta och stora röda och laxrosa vallmo. Några träd och buskar som japanskt prydnadskörsbär, mispel, schersmin, deutzia, en lettisk vindruva och två uppstammade minisyrener får också plats. I mitten på en pelare står en stor kruka med murgröna som slingrar sig runt ett rostigt klot. Mitt bland buskar och rosor står vita frun, som är belyst på kvällarna.

Växthuset

Ingången flankeras av två uppstammade buxbomsbollar i  krukor och ett persikoträd. I växthuset växer två vinstockar (vit och blå), fikon, blåregn och nerium. I krukor finns  olivträd, citronträd, apelsinträd, blå och vita afrikas liljor, kamelior, bouganvilla och pelargoner. Det finns också en liten "damm" med en fisk som sprutar vatten. I ett hörn finns en vit låda, som rymmer en bevattningsanläggning, som via en liten dator sköter bevattningen av alla trädgårdens krukor. Växthuset är helt i vitt, så även möblerna och lampan. 

Stora perennrabatten

Den är 14 m lång och de högsta växterna är 2,3 m höga. Längst bak på spaljeplanket växer olika klematis vita, röda, blå och rosa. Rabatten är inspirerad av Piet Oudolf. De höga gräsen, rosenflockel, amerikanskt älggräs, perenna solrosor, blå bolltistel, flox, hög veronica, ricin, silvergrå malört,plymspirea,blåsalvia,silverax,blodtopp, praktlysing, fackelblomster, vinruta, nävor, riddarsporrar, kungsmynta, grekisk vädd, rudbeckia, drakmynta, temynta, sköldpaddsört och en kinesisk trädpion.  magnolia och På våren blommar snödroppar, nacisser, akleja, ett hav av stora blå allium, iris och scilla.

Magnoliagången

Ni passerar en portal med vita rosor och blålila klematitis. Gången är av kalksten och är ny för i år. På sidorna växer en stor stjärnmagnolia, flera rhododendron, klätterhortensior, japansk lönn och en lila syren. En trädgårdsvakt sticker upp huvudet bland buskarna.

Uterummet  

Ett inglasat uterum, som vi bygde för sexton år sedan och som vi senare har "vinterbonat". Där äter vi både frukost och lunch året runt. Vi delar rummet med ca.40-50 pelargoner och några palmer. Ett rum för själen!

Terrassen

På ena sidan står en vit "herrgårdsmöben", en grill och en fd. ek med belysning. På andra, som en gång var barnens sandlåda, finns en antal krukor i blått, blå klot och en solsäng. Där har vi olika team varje år. I år är det Medelhav med ett stänk av Grekland. Dvs. olivträd, citronträd, palmer, afrikasblå lilja, lavendel mm. En stor och en liten pelare (nytt) får tillsammans med växterna och en urna symbolisera Grekland.

Parken med damm

Bakom dammen växer en Ginna lönn, rhododendron, japansk lönn, olvon, strutbräken, en stor flamingo, bambu mm. Till vänster ett stort bigaråträd. Runt trädet en rabatt med enbart vita växter. En parksoffa står under den forna hängpilen som nu fungerar som klematisstöd. En surjordsrabatt med en limegrön turkisk lönn, ginko, trollhassel och en stor katsua angränsar mot grannen. Mittemot står en fästmanssoffa och en staty inbäddad i rosor. Genom rosenbågen med Rosa Helena kommer man vidare.

Japanska gången

Till höger en stor buskros (Nevada) och till vänster en pipranka, japansk lönn, klätterhortensia, kameleontbuske, rönnsumak och en bambu. Där finns också en kinesisk stenlykta, vattenspel, stenlejon och vattenbad. Flera buxbomklot, en hängkaragan, ormhassel, klematis, strutbräken och flera perenner kantar gången som avslutas med ett tulpanträd.

Längs gatan

En stor mängd perenner, ett äppelträd och en forsytia kantar gatan. På våren är rabatten fylld med olika lökväxter, vårkrage, lupiner, vitsippor, blåsippor mm. Efter vårblommningen kommer alla perenner och allt ser helt annorlunda ut. 

 

 Hem